Selecteer een pagina

Na het weerzien met familie en vrienden, een volleybaltoernooi en een fijne avond met collega’s bij Flowreizen moeten we er weer aan geloven. We fietsen via industriegebieden vol fabrieken die met grote pijpen rook de lucht in sturen, volgen de kronkelende Rijn met schattige dorpjes omringt door wijngaarden en worden welkom geheten door gastvrije mensen waar we overnachten en verwend worden met heerlijke maaltijden. Langzaam zien we de Alpen verschijnen in de verte, verlaten we Duitsland en fietsen we de bergen in. Iets wat ondanks de hoogtemeters die we in Scandinavië al maakten toch een flinke uitdaging is voor deze twee Nederlanders. 

Een extra uitdaging komt er overheen: hoogseizoen. Het is midden zomer en los van de warmte lijkt heel Europa uitgelopen om op vakantie te gaan. Gezellige drukte maar ook volgeboekte campings die zelfs voor ons mini tentje geen plek zeggen te hebben. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat we letterlijk in een paar dagen de prachtige omgeving van de indrukwekkende Alpen en Dolomieten doorkruisen en onze langste afstanden tot nu toe kunnen toeschrijven aan deze prachtige bergketen. 

Wanneer we Kroatië binnen fietsen haal ik adem. We zijn de bergen over en blijven nu via de schitterende kust met helderblauwe zee fietsen tot we zullen aankomen in Sibeniç. Mijn opluchting is alleen iets te voorbarig, blijkt wanneer we dan wel niet boven de boomgrens komen maar door de rotsachtige kust met vele inhammen, bochten en korte maar toch zeker waarneembare klimmen en daaropvolgende dalingen, bij elkaar opgeteld per dag zeker een kleine 1000 hoogtemeters aantikken.

Een voordeel, we lopen voor op planning. We maken kortere dagen en springen vaak na aankomst even de zee in voor een verkoelende duik. Overal waar we zijn hangt een gemoedelijke vakantiesfeer waar we in mee worden gezogen. Ook in Sibeniç genieten we van een aantal rustdagen van de beige gekleurde stad vol steegjes en pleintjes waaraan tientallen restaurantjes de mensen voorzien van ijskoffies en andere lekkernijen. In de avonden lopen we langs de vele ijskraampjes en mengen we ons tussen het flaneren van de mensen op de boulevard. 

Waar deze maand begon in Nederland eindigen we daar ook. Stijn en ik draaien beiden een reis voor Flowreizen deze zomer en vliegen begin september terug naar Kroatië om onze fietstocht weer op te pakken.